De sidste to uger har Bitcoin-kursen igen vist sin flygtige natur, efter at have nået flere måneders toppunkt på 683$/BTC(Bitstamp) d. 1. juni. Bunden lader dog til at være nået og kursen har korrigeret sig en del siden de sidste 24 timers absolutte lavpunkt.
De seneste par dages kursnedgang kommer sandsynligvis som respons på USA’s regerings planer om at bortauktionere 30.000 BTC d. 27 juni , der i efteråret blev konfiskeret fra det sorte marked, Silk Road, og derudover muligvis en nervøsitet over den stærke centralisering af mining(processen der bekræfter Bitcoin-transaktioner) på fælles-mining pool’en, GHash.io.
Centraliseringen har ledt til en frygt for at pool’en kommer til at råde over mere end 50% af den samlede mining-kraft verden over, hvilket giver en teoretisk mulighed for at udføre et 51%-angreb.
Et 51%-angreb er betegnelsen for situationen hvor samme pool “finder 51% af alle transaktionsblokke”, hvilket(hvis succesfuldt) giver pool’en mulighed for at vælge, hvilke transaktioner der skal gennemføres og hvilke der ikke skal. På et meget teoretisk plan kan dette bruges til at gennemføre en transaktion og senere trække den tilbage(og genbruge pengene), selvom den har en eller flere bekræftende blokke efter sig.
Problematikken er dog ind til videre kun meget teoretisk da der i praksis sandsynligvis skal meget mere end 51% af al mining-kraft til at udføre angrebet og GHash.io næppe har interesse i eller økonomiske incitamenter til at misbruge sin position som den største pool. Som respons har BitFury, som er hardware-leverandør til GHash.io’s kommercielle pendant CEX.io, flyttet 1 petahash mining-kraft væk fra GHash.io, så pool’en kommer væsentligt under 50% og planlægger at flytte yderligere mining-kraft.
Uheldigvis giver den meget tekniske og teoretiske forklaring af hvad der kan(og ikke kan) ske ved et 51%-angreb mange misforståelser. Blandt andet er der ofte set eksempler på Bitcoin subreddit, hvor brugere har troet at hele Bitcoin-netværket ville gå i stykker og situationen ville muliggøre falske transaktioner og stjålne Bitcoins, hvilket heldigvis ikke er tilfældet.
Dette har blandt andet resulteret i at Gavin Andresen(tidligere hovedudvikler på Bitcoin-projektet og nuværende bestyrelsesmedlem og chef-forsker hos Bitcoin Foundation) har manet til fornuft og forklaret lidt om situationen. Han opfordrer desuden minere til at skifte til decentral mining gennem p2pool.in da centraliseret mining, selvom det ikke giver umiddelbare farer, ikke er en god ting.
Siden dagens absolutte lavpunkt på 538$/BTC har kursen i skrivende stund korrigeret sig en smule og roligt vokset sig op på 566$/BTC – update: 576$/BTC.
Som Saxobanks direktør Lars Seier Christensen tidligere har givet udtryk for, er Bitcoin’s største problem i øjeblikket den manglende likviditet på børserne, hvilket betyder at relativt små handler kan få markedet til at svinge voldsomt. Dette betyder aldrig at Bitcoin’s værdi pludselig kan falde til ingenting, som med “små” aktier, da systemets værdi i sig selv(de tekniske muligheder i at kunne sende transaktioner globalt og gratis, gratis notarisering, mm) altid vil give kursen en grundværdi og ikke er et selskab der kan lukkes eller gå konkurs – spørgsmålet er blot hvad denne værdi er og om Bitcoin snart kommer ud af denne tidlige fase og tiltrækker nok brugere globalt, og likviditet på børserne, til at kursen ikke vil svinge 5-10% ved handler på 5-10 mio kroner i den ene eller anden retning.
Paradokset er: Mange kritikere siger at Bitcoin ikke kan blive en succes med de nuværende kurssving, men de nuværende kurssving skyldes næsten udelukkende at Bitcoin ikke allerede er vidt udbredt, så hvis Bitcoin bliver en global succes vil de store udsving forsvinde. Det er lidt som at kritisere Roskilde Festival for ikke at kunne køre rundt med de billetter der er solgt 2 minutter efter billetsalget er åbnet.
Uanset – rygterne om Bitcoin’s snarlige død, er stærkt overdrevne.