Hvorfor Bitcoin?

Bemærk: Denne artikel er fra 2014 hvor Bitcoins “netværksgebyr” var væsentligt lavere. I slutningen af 2017 har gennemsnitsgebyret for at en transaktion bliver stadfæstet i første blok sneget sig op i nærheden af 100kr – det er dog stadig muligt at sende Bitcoin for et par kroner, selvom  det kan betyde en transaktion er “ventende” i længere tid, typisk et par dage.

Der er rigtig mange gode grunde til at bruge Bitcoin-systemet – alt efter hvem man er.

Bitcoin for privatpersoner

I Danmark har vi ikke mange problemer med at overføre penge fra person til person i forhold til det store udland, men det betyder bestemt ikke at Bitcoin-systemet ikke giver væsentlige fordele.

Ligesom MobilePay og Swipp, er Bitcoin-systemet smart til små betalinger mellem venner, men dog helt uden man behøver blande banken ind i det og uden at man behøver registrere sit Dankort eller for den sags skyld oprette sig som bruger i netbanken.

Der hvor Bitcoin-systemer dog er rigtig smart, er når det kommer til udlandsoverførsler, fx til den 3. verden, hvor Western Union sidder tungt på markedet og kræver afskyelige gebyrer for at sende penge. Nylige studier har vist at en gennemsnitlig overførsel af 100$ til Afrika fra den vestlige verden let løber op i 12% i remittance – altså den del Western Union tager i gebyrer og dårlige vekselkurser.

Med Bitcoin er betalingen fremme på få sekunder og gebyret er pludselig nede på 0,0001% i gennemsnit. Det kræver selvfølgelig at modtageren har mulighed for at veksle bitcoins til lokal valuta, hvis han/hun ikke kan betale direkte med dem, men da alle kan købe og sælge bitcoins mellem hinanden er det sjældent et problem – som man kan se på localbitcoins.com er der nemlig købere af bitcoins, som bruger billige lokale systemer,  i praktisk talt alle lande i hele verden. Taget i betragtning hvor mange milliarder herboende udlændinge sender hjem, er det virkelig noget der gør en forskel for den 3. verden.

Bitcoin-systemets semi-anonyme struktur er også noget der lokker mange nye til at bruge det. Alle transaktioner og konti er offentlige, men det er kun afsender og modtager af en betaling der kan regne ud hvem ejeren af en bestemt konto er.
Det gør det let at bevise hvad man har brugt sine penge på og hvor man har sine penge fra, hvis man har behov for det eller hvis man bliver krævet det ved lov – fx af SKAT, men det faktum at ingen kan tiltvinge sig adgang til at se præcist hvad du bruger dine penge på er en stor sejr for privatlivets fred.
Senest kom det frem at SE Og HØR i praksis havde adgang til alle informationer om kendte og kongeliges kreditkort-brug, fra en korrupt Nets-medarbejder.  Sådanne krænkelser kan man med Bitcoin undgå og selvom man ikke har noget at skjule, betyder det næppe at man har lyst til at 2.000 Nets-medarbejdere og alle sladderspalterne ved hvor og hvornår kendte, kongelige, naboen og en selv har købt nyt Sex-legetøj.

Husk dog: Bitcoin fungerer ligesom kontanter – når du har sendt en betaling er det kun modtageren der kan sende den tilbage.

Bitcoin for virksomheder

For virksomheder er Bitcoin ikke bare smart – det er rigtig smart! Udover at man selvfølgelig kan spare en formue i kreditkortgebyrer er der også mange andre væsentlige fordele, som man bør tage i betragtning, hvis man overvejer at begynde at bruge systemet.
Her i starten hvor Bitcoin-systemet stadig er nyt får næsten alle virksomheder der begynder at modtage bitcoins gratis omtale og det betyder for de fleste virksomheder kunder de ikke ellers havde fået.
Hvis din virksomhed allerede tager imod bitcoins kan du fx starte med at komme med på Bitcoinnyheder.dk’s liste over Bitcoin-butikker helt gratis og mange bliver også nævnt i dagspressen i forbindelse med Bitcoin-systemet generelt og det er en markedsføring der virker.

Vil man gerne sælge varer til udlandet, men er bange for at stå tilbage med regningen ved kreditkortsvindel er Bitcoin-systemet en klar vinder, da Bitcoin-betalinger ikke kan trækkes tilbage. Det betyder fx at webshops kan åbne op for helt nye markeder uden at stå med alle de normale ricisi ved at sælge til hele verdenen.

Importerer man varer fra udlandet er det også smart at have muligheden for at sende bitcoins i stedet for at betale med kreditkort, dyre internationale bankoverførsler eller Western Union. Særligt hos de udenlandske producenter der ikke tager imod kreditkortbetalinger er Bitcoin en smart løsning til at ordne betalingen med, da man springer elegant henover diverse gebyrer og overførslen lander hos modtageren på få sekunder.

Fordele i punktform:

  • Gratis – det koster ikke noget at modtage bitcoins
  • Sikkert – bitcoin-betalinger kan ikke trækkes tilbage og mindsker risikoen i forhold til kreditkortsvindel
  • Let at implementere – der er meget få systemer der er så lette for erhvervsdrivende at bruge og implementere i eksisterende systemer
  • Gratis PR – mange får gratis omtale når de begynder at modtage Bitcoins
  • Kræver ingen godkendelse eller årsgebyrer – i modsætning til Nets, Teller, Paypal og lignende kan alle begynde at tage imod bitcoins uden først at skulle gennem en lang, dyr eller besværlig godkendelsesproces.  Så uanset om du gerne vil tage imod bitcoins på din webshop eller i din restaurant kan du komme igang på få minutter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.