Hvad er Bitcoin?

Bitcoin gør det muligt at sende betalinger direkte mellem to individer uden finansielle mellemled ved hjælp af digitale signaturer og et globalt peer-to-peer netværk.

I praksis fungerer det lige så let som fx MobilePay eller Swipp.

Man har sine Bitcoins i en “tegnebog” på sin smartphone, fx Breadwallet til iPhone/iPad eller fx Hivewallet til Android.
Det er også meget normalt med flere tegnebøger og et program på computeren som fx MultiBit eller Electrum der begge findes til både Windows, Mac OSX og Linux.

Grundlæggende fungerer systemet sådan at afsender af en betaling signerer transaktionen med den private nøgle til en offentlig nøgle(adresse/konto) og dermed beviser sit ejerskab af de afsendte midler, hvorefter transaktionen bliver bekræftet som en del af den offentligt tilgængelige blok-kæde efter kort tid. Modtageren kan derfor med det samme bekræfte at afsender har sendt en betaling, men vil i de fleste tilfælde vente til transaktionen er bekræftet af netværket, dermed ikke kan trækkes tilbage og er blevet en fast del af den offentlige blok-kæde.
Formålet med selve netværket er at de klienter der hjælper med at bekræfte transaktioner skal løse en matematisk CPU-intensiv opgave der er simpel at validere for at bekræftelsen godtages og det dermed ikke kan betale sig for en uærlig afsender at forsøge at forfalske en transaktionsbekræftelse med “marionetter” på netværket. På samme tid belønnes klienterne på netværket med nyoprettet valuta og i nogen grad transaktionsgebyrer. På den måde fungerer netværket både som sikkerhed for transaktioners gyldighed og giver samtidig en nødvendig mekanisme til at udstede nye valutaenheder, bitcoins, når nye enheder ikke udstedes af en central myndighed. (Nakamoto, 2009)
Fordi blok-kæden hele tiden er offentligt tilgængelig hos alle komplette klienter der er tilsluttet netværket, er det muligt at modtage betalinger uden at være tilsluttet netværket. Sidstnævnte har desuden en sikkerhedsmæssig fordel da private nøgler derfor kan gemmes(og eventuelt krypteres) offline på et USB-drev eller på papir, så man både er beskyttet mod hackerangreb og nedbrud.

Siden teknologiens introduktion i 2009 er der udstedt over 12 mio. nye bitcoins og værdien af én bitcoin er på markedsvilkår steget til over kr 6000,- på sit højeste hvilket omregnet svarer til ca. 72 milliarder kroner i omløb. Det er dog værd at bemærke at kursen svinger meget da den er meget påvirkelig overfor spekulation grundet sin relativt lille størrelse som møntenhed, men i store træk må siges at være generelt stigende, hvilket kan tyde på en stigende adoption.

Teknologiens formål har som udgangspunkt ikke været at erstatte gængs valuta, men derimod at skabe et system for kontanter på nettet og dermed skabe et helt nyt marked, der ikke tidligere har været muligt på internettet, fordi det altid har været nødvendigt med en tredjepart til at formidle betalinger. (Nakamoto, 2009)

På den måde repræsenterer Bitcoin som teknologi derfor et radikalt innovativt og succesfuldt informationssystem der som det første af sin slags ikke lignede nogen andre på markedet ved lanceringen.

I nedenstående tabel ses forskellige betalingssystemer sammenlignet efter om de kan karakteres som centraliserede, forstået på den måde at værdien reguleres af en central myndighed, om de er egnede som betalingsmiddel, om de kan karakteriseres som peer-to-peer (om det er muligt at foretage en transaktion direkte mellem to parter, uden indblanding fra en central myndighed), om der i valutaform kun findes en begrænset mængde, om systemet er digitalt organiseret og til sidst om alle transaktioner registreres.

Banker Kreditkort Paypal Guld Kontanter Bitcoin
Centraliseret Ja Ja Ja Nej Ja Nej
Betalingsmiddel Ja Ja Ja Nej Ja Ja
Peer-to-peer Nej Nej Nej Ja Ja Ja
Begrænset mængde Nej Nej Nej Ja Nej Ja
Digital Ja Ja Ja Nej Nej Ja
Registrerede transaktioner Ja Ja Ja Nej Nej Ja*

 

*Alle transaktioner registreres, men ingen persondata knyttes til transaktionen.

Kilde: Satoshi Nakamoto Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (2009) 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.