Bitcoin i stedet for NemID og tinglysning til 25øre?

Kan du forestille dig en verden hvor man bruger sin Bitcoin-klient til at logge på sin netbank uden Java-bøvl og en notarisering eller tinglysning kun koster 25 øre? Teknologien findes og anvendes allerede i praksis, så måske er det ikke så langt ude i fremtiden.

De fleste der anvender Bitcoin-systemet kender til blok-kædens funktion som et offentligt distribueret digitalt bogholderi for alle transaktioner, men de færreste tænker over den store værdi systemet har i forbindelse med digital notarisering og bevisførelse.
Dette kan fx bruges til at bevise sin identitet eller at man har skrevet et dokument på et bestemt tidspunkt.

I stedet for at underskrive transaktioner kan systemet nemlig også bruges til at underskrive beskeder eller bruge scripts som bliver en del af blok-kæden.

Dette resulterer i to ting:

  1. Man beviser ejerskab af den adresse der underskriver beskeden
  2. Man kan lægge en lille smule data i blok-kæden, fx en kryptografisk hash af et dokument.

Eksempel:
Jeg har sendt en betaling til en butik, men butikken er i tvivl om betalingen virkelig kommer fra mig. Derfor underskriver jeg beskeden “Denne besked er skrevet af Anders Nielsen” med den omtalte adresse og sender informationerne til butikken.
Adresse: 1HMN3Y5veRBEwSVb6Bex8V2cJ4CpQR9mkZ
Besked: Denne besked er skrevet af Anders Nielsen
Signatur: IEFvk5g2pmbQf2U/JuTw9B3MIaVyxAkSULGH95Sbj11ZbSmR7FIDje8WY8piKCGYVA8YGcr4lxe+UT1BTt8rENU=

Butikken kan derefter verificere signaturen for beskeden med den givne adresse, som er umulig at forfalske, i sin Bitcoin-klient. Du kan fx selv prøve at verificere ovenstående signatur i MultiBit.

Beskeder underskrevet på den måde bliver ikke en del af blok-kæden, men kan alligevel bruges til at verificere ejerskab. Eksempelvis bruger BitID en lignende løsning til at give et alternativ til “Login med Facebook”.
Der skal derfor ikke meget til at forestille sig et alternativ til NemID, hvor man underskriver en tilfældig besked med den adresse man angav første gang man loggede på sin netbank – helt uden Java eller centrale registre.

Det er dog ikke det eneste Bitcoin-systemet kan. Proof of Existense af Manuel Araoz bruger fx selve blok-kæden til at datere dokumenter ved hjælp af et indbygget script i Bitcoin-protokollen og en kryptografisk hash af dokumentet man gerne vil datere.
Ved at betale et lille “transaktionsgebyr” (0,0001BTC = ca. 25 øre) kan man nemlig oprette en “transaktion” i blok-kæden sammen med hashen uden rent faktisk at sende penge.
Da hashen altid vil være unik for dokumentet og umulig at forfalske kan man dermed bevise ejerskab af dokumentet på det tidspunkt transaktionen første gang blev inkluderet i blok-kæden.
En anden smart detalje er at man ikke engang behøver vise det dokument man gerne vil have “notariseret” til nogen og man på den måde ikke risikerer at “patentkontoret stikker af med opfindelsen”.

Dette kan fx bruges til lånekontrakter eller i forbindelse med patenter, artikler, opfindelser, bøger, testamenter, skøder, ægtepagter, musiknumre eller spillefilm(!) – helt uden centrale registre eller omkostninger til notarisering.
Taget i betragtning at en notarisering ved de danske domstole koster kr 300,- pr dokument er det virkelig en teknologi der kan føre besparelser med sig.

Det eneste denne form for bevis kræver for “at holde i byretten”, så at sige, er at blok-kæden en enkelt gang anvendes som bevis ved domstolene og det er sandsynligvis ikke langt ude i fremtiden, da denne type beviser vil have samme karakter som en helt normal penge-transaktion på blok-kæden.
I USA er lige netop dette ved at danne præcedens, da en domstol i Texas sidste år kategoriserede Bitcoin som “en form for penge”, for at kunne retsforfølge en mand for et svindelnummer, og hvis blok-kædens normale transaktioner holder som bevis i retten, vil det samme logisk og retsligt set være gældende for kryptografiske beviser i blok-kæden.

Måske går der et godt stykke tid før blok-kæden anvendes som bevis ved de danske domstole, men hvem ved?

Hvad synes du? Læg en kommentar herunder.

Kilde: Coindesk & BitcoinNyheder.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *