10 myter om Bitcoin aflivet

Britiske CeX, der handler med brugt elektronik og computerspil,  har i dag annonceret at de udelukkende tager imod Bitcoin i tre dage, hvilket har skabt noget af en kommentarstorm på Facebook, hvor mange udstiller deres misforståelser og myter om Bitcoin. BitcoinNyheder.dk har derfor hevet ti myter om Bitcoin til øjeblikkelig aflivning.

10304875_10152613302787224_5665041696138306082_n
CeX’s beslutning betyder at man i de næste tre dage ikke kan få udbetalt britiske pund for sit brugte elektronik, men kun bitcoins eller tilgodebeviser. Bitcoin’s popularitet i Skotland hænger sandsynligvis sammen med den øgede debat om hvorvidt Skotland skal løsrive sig fra det øvrige Storbrittannien, og i så fald, hvilken valuta de skal bruge.

Når man kigger lidt på kommentarerne er det helt tydeligt at den gennemsnitlige Britte, ikke helt har styr på hvad Bitcoin er for noget eller er hoppet med på nogle ret morsomme myter.
Godt nok er mange af myterne ret morsomme, for dem som kender sandheden om systemet, men morskaben bør selvfølgelig have en ende når den er på andres bekostning.

  1. “Bitcoin er korrupt! Ejeren af Bitcoin er stukket af med millioner af dollars!”
    Bitcoin er ikke en virksomhed. Bitcoin er en decentral digital valuta med det formål at efterligne kontanter på nettet og der er derfor ikke nogen ejer.
    Det misforståelsen bygger på er muligvis at børsen Mt Gox er gået konkurs og direktøren ind til videre ikke er blevet retsforfulgt til fulde.
    Dette er derfor på ingen måde et problem med Bitcoin, men et problem med banker og virksomheder generelt, som i modsætning til Bitcoin-systemet, godt kan gå konkurs.
  2. “Nu kan alle narkobaronerne og folk der sælger børneporno bruge alle deres bitcoins på brugtelektronik!”
    Der er ingen beviser på Bitcoin-systemet bruges oftere til kriminelle formål end andre valutaer  – tværtimod viser nylige studier at selvom bitcoins er sværere at spore end bankoverførsler(men dog lettere end kontanter) er det procentvist meget færre der bruger bitcoins til ulovlige formål, sammenlignet med eksempelvis den amerikanske dollar eller euroen.
  3. “Det kan ikke betale sig at ‘mine’ bitcoins længere, så det er umuligt at være med, med mindre man startede for flere år siden!”
    Bitcoin handles frit på rigtig mange online børser og bedst af alt kan man handle dem med sine venner og bekendte for kontanter uden at det koster noget og udenom bankerne.
  4. “Ingen kan være med i Bitcoin længere når kursen er så høj! En bitcoin koster så meget at ingen normale mennesker kan købe nogle!”
    Mange har åbenbart den opfattelse at man kun kan købe hele bitcoins, hvilket selvfølgelig ikke er tilfældet. En “bitcent”(0,01 BTC) koster jo i øjeblikket under 25kr.
  5. “Bitcoin er et Ponzi-svindelnummer!”
    Et Ponzi-scheme er en form for investeringssvindel, hvor investorer tilbagebetales med en smule af deres egne penge eller nye investorers penge for at lokke flere  med på nummeret indtil det hele falder sammen.
    Bitcoin derimod afhænger ikke af nye brugere eller investeringer, selvom en større efterspørgsel selvfølgelig får prisen til at stige ligesom med alt andet af værdi. I modsætning til et Ponzi-nummer er Bitcoin-systemet desuden fuldstændig åbent da alle transaktioner ligger offentligt tilgængelige (dog uden informationer om hvem transaktionerne foregår imellem).
  6. “Bitcoin har ingen værdi og kan falde til 0 når som helst!”
    Bitcoins har værdi af to årsager.
    En bitcoin’s grundværdi er det den kan – altså sendes globalt uden det koster noget, eller forsvindende lidt, og hvis man sammenligner dette med virksomheder i øjeblikket, kan man eksempelvis se på Western Union. Western Union omsatte sidste år for 7 milliarder dollars i gebyrer bare i USA, selvom en transaktion på 100$ let kan koste 10-15% i modsætning til en Bitcoin-transaktion der i mange tilfælde er gratis eller koster 25øre.
    Bitcoins sekundære værdi består i at den ikke findes i uanede mængder, i modsætning til kroner, euro, dollars og pund hvor seddeltrykken bare kan sættes i gang, hvis regeringen skal bruge flere penge. Da mange køber bitcoins pga grundværdien(at kunne sende penge globalt på få sekunder), er det derfor det der får kursen til at stige. Det er for eksempel af den samme grund ægte diamanter har værdi, da 90% af diamanter brugt industrielt er kunstige og derfor sælges de ægte diamanter mest som smykker, der ikke har nogen brugsværdi.
  7. “Bitcoin er en boble!”
    En økonomisk boble, som fx i aktiehandel, er kendetegnet ved en eksponentiel vækst indtil boblen springer,  hvorefter aktien er ingenting værd.
    Selvom Bitcoin flere gange har haft eksponentiel vækst og er faldet ekstremt igen, har værdien altid stabiliseret sig på et niveau over det niveau der var før den eksponentielle vækst. Bitcoin passer derfor slet ikke ind i økonomiske teorier om “bobler” og kan derfor ikke kaldes en boble.
  8. “Bitcoin-kursen svinger alt for meget til at kunne bruges af mange mennesker til daglig!”
    Denne myte er lidt af et paradoks i sig selv. Bitcoin-kursen svinger i øjeblikket meget, da handler på forholdsvist “små beløb” på omkring 10 mio kroner kan få kursen til at svinge med flere procent fordi der er et begrænset antal købere og sælgere på børserne i øjeblikket. Hvis mange mennesker bruger Bitcoin vil likviditeten(altså summen af købere og sælgeres handler) stige og derfor vil den indflydelse en handel på 10 mio kroner have en så begrænset indflydelse på kursen at den vil være meget mere stabil og derfor ikke vil svinge på kort sigt.
  9. “Jeg stoler ikke på Bitcoin fordi opfinderen er anonym og jeg ikke ved hvem der står for det!”
    Hele Bitcoin-systemet er lavet open source og der er lavet mange forbedringer af kendte programmører siden det første gang blev udgivet anonymt.
    Dette betyder at alle kan se kildekoden til programmet og de regler der gør at det er sikkert. Netværket består af tusindvis af mennesker der frivilligt har en kopi af alle transaktioner til dato liggende og behandler nye transaktioner i forhold til de fælles regler. Derfor er opfinderen fuldstændig irrelevant, da det ikke er ham(hende?) man skal stole på, men udelukkende reglerne og kildekoden som alle kan læse, eller få en programmør til at gennemgå for sig, hvis man ikke selv kan læse software-kode.
  10. “Jeg har hørt om nogen der har fået hacket/stjålet sine bitcoins fra  hjemmesiden!”
    Hele pointen med Bitcoin-systemet er at det skal være et sikkert alternativ til kontanter online, som man ikke behøver banker eller hjemmesider til at “holde for en”.
    Når folk skriver at de har fået stjålet deres bitcoins “fra hjemmesiden” mener de selvfølgelig at de har haft bitcoins stående på en “konto” eksempelvis hos en af børserne, som så er blevet hacket og derfor har mistet deres bitcoins. Mange af børserne er slet ikke lige så modne som eksempelvis de danske banker og man bør derfor selv opbevare sine bitcoins, da det er meget sikrere end at have dem i en “Bitcoin-bank”, hvor man overlader ansvaret til andre uden at man har garanti for at de ikke bliver bestjålet.
    Der er endnu ikke ét eneste eksempel på at bitcoins opbevaret forsvarligt i en “cold wallet” er blevet stjålet eller i det hele taget kan stjæles, men mange er lidt sløsede når de “leger med bitcoins”. I praksis er der set eksempler på folk der har gjort ting der svarer til at lægge en tusindkroneseddel midt på gaden og forvente at der stadig ligger der dagen efter. Selvom det hele foregår på nettet bør man selvfølgelig huske at det er kontanter man har liggende på sin computer og ikke bare et spil.
    En cold wallet er en tegnebog man ikke har koblet direkte til internettet og kan sammenlignes med en bankboks, som blot kan opbevares på eksempelvis en USB-nøgle eller udskrevet på papir som en QR-kode. Det smarte er dog at man godt kan sende penge til en Bitcoin-tegnebog der ikke er på nettet, men ikke sende fra den – man kan endda også oprette en sikker transaktion fra en offline tegnebog på en computer der ikke er koblet på nettet og sende den fra en computer der er på nettet uden at noget kan stjæles, selvom den computer man sender transaktionen fra er blevet hacket – men det er en anden historie, selvom det ikke er så besværligt i praksis.

Har du spørgsmål? Kommentarer? Andre eksempler på Bitcoin-myter?

Du kan lægge en kommentar med din Facebook- eller Google Plus-profil eller skrive en normal WordPress-kommentar(kræver manuel godkendelse) herunder.

 

2 tanker om "10 myter om Bitcoin aflivet"

  1. Fin opsamling af de mest udbredte misforståelser om bitcoin. Dog en lille bemærkning: Et “Ponzi scheme” er det, der på dansk hedder et pyramidespil.

    1. Tak for de pæne ord. Et Ponzi er dog ikke det samme som et pyramidespil, selvom de to har mange ligheder. Et pyramidespil involverer at medlemmer får provision for de nye medlemmer de skaffer – et Ponzi er en fiktiv investering med højt afkast.
      De engelske Wikipedia-sider er gode til at forklare forskellen.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme
      http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme
      Og en artikel der forklarer forskellen: http://www.investopedia.com/ask/answers/09/ponzi-vs-pyramid.asp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.