Bitcoin-donationer: Smart PR-fidus eller direkte ulovligt?

I den sidste uges tid har der været meget snak om problematikken i politiske donationer med Bitcoin. Først blev en politiker fra Wisconsin, USA, tvunget til at returnere en donation på 100$ i Bitcoin og senere på ugen besluttede USA’s Føderale Valgkommission(FEC) alligevel at tillade Bitcoin-donationer.

Den store forvirring om det lovlige i at modtage Bitcoin-donationer som politisk parti eller frivillig organisation er dog i det mindste ikke kommet til Danmark – men bør der ikke være regler på området?
I over et år har Piratpartiet taget imod Bitcoin-donationer og siden er Liberal Alliance i november også hoppet med på bølgen. Da Bitcoin-transaktioner er helt åbne kan alle se hvor meget partierne har modtaget. På donationsadresserne er det dog tydeligt at Bitcoin-donationer næppe er den mest populære måde at give en skilling til partierne på i Danmark.

Siden partierne begyndte at modtage Bitcoin-donationer har de nemlig “kun” modtaget hvad der svarer til hhv ca. 481kr for Liberal Alliance og ca. 180kr for Piratpartiet ved nuværende kurs.

Til sammenligning har Folkekirkens Nødhjælp, siden de begyndte at modtage Bitcoin-donationer for under en måned siden, hentet 0,56814979 BTC i donationer, hvilket ved nuværende kurs svarer til 1357 kroner.
Noget kan dog tyde på at Folkekirkens Nødhjælp enten ikke har helt styr på kurserne, at overdrivelse fremmer forståelsen eller har brugt flere adresser til donationer, da Kristeligt Dagblad har citeret projektleder Allan Lindemark for at have modtaget det der svarer til 5000 kroner – og så høj har kursen dog endnu ikke været.

På trods af de mindre imponerende danske resultater er der dog også gode beviser på, hvor effektivt det kan være at tage imod Bitcoin-donationer. Eksempelvis har den meget omstridte(og i Danmark, ulovlige) svenske Torrent-side ThePirateBay modtaget hvad der svarer til over 169.000 kr i Bitcoin-donationer og 372 Litecoins (ca. 20.000kr ved nuværende kurs). Dertil kommer at siden ifølge blockchain.info også har haft andre adresser i brug, hvor der også er modtaget ca. 54.000 kr – det er dog muligt at undersøge om de 54.000 kr er en del af de 169.000 eller ej, ved at undersøge pengestrømmen.

Årsagen til at organisationerne er begyndt at tage imod Bitcoin-donationer er sandsynligvis en kombination af hvor svimlende let det er at lægge en donationsadresse online og modtage betalinger, at organisationerne håber på donationer de ikke ellers havde fået eller at de gerne vil bakke op om teknologien af ideologiske årsager.

En anden smart ting er hvor let det er at donere selv små beløb uden at skulle bøvle med netbanken eller betale gebyrer. De fleste der har en Bitcoin-wallet installeret på deres computer kan endda bare klikke på et link, taste beløb og trykke send.

I praksis er det dog svært at forholde sig til lovgivningen på området – for der er nemlig praktisk talt ingen. Finanstilsynet sammenligner Bitcoin med plasticperler og SKAT har i et bindende svar vist sig fuldstændig intetanende om hvad Bitcoin er og hvad de forretningsmæssige fordele er.

Man kan eksempelvis spørge sig selv om det i Danmark er lovligt at give disse “plasticperler” til en værdi af 2400 kr pr stk til en ulovlig svensk tjeneste, selvom det er svært at finde ud af hvem der har gjort det?
Bør nogen ikke komme med et konkret, faktuelt korrekt og gennemtænkt lovforslag der både dækker de skattemæssige og finanstekniske forhold?

Da Liberal Alliance allerede sidder i Folketinget og desuden selv tager imod Bitcoin-donationer, vil det være på sin plads at partiet tager stilling til problematikken og kommer med et bud på hvordan danske borgere og virksomheder bør forholde sig til teknologien, da det er tydeligt at mange danske virksomheder kan se fordelene ved at benytte teknologien, selvom SKAT mener det modsatte.
Fx har BitcoinButikker.dk allerede en liste over 44 butikker der tager imod Bitcoin som betalingsmetode, hvilket åbenlyst viser at SKAT tager fejl når de konkluderer at der ikke er noget forretningsmæssigt formål med at tage imod bitcoins.

Hvis du kan tænke dig at støtte de nævnte organisationer med en lille “mønt” eller to har vi samlet deres respektive adresser herunder. Har du en Bitcoin-wallet installeret kan du klikke på adressen.
Bemærk at nedenstående ikke er en opfordring fra BitcoinNyheder.dk til at støtte nogen af de nedenstående organisationer – det kan jo være ulovligt!

Piratpartiet(i Danmark):
1PqvDuEFcLNYbnKLaqbCLmNQCehjmFjNoR

Liberal Alliance:
1PtCxgC7dkYs71bag78kWVGZgL2u2E3tCg

Folkekirkens Nødhjælp:
1LUvRXqfYahKieaV8r7SBxxXYrwmDmuHcM

The Pirate Bay:
1KeBs4HBQzkdHC2ou3gpyGHqcL7aKzwTve (hvis du tør!)

Kender du til andre non profit-organisationer der modtager bitcoins kan du lægge en kommentar – så tilføjes de til listen.

Har du spørgsmål eller noget du bare må ud med? Skriv en kommentar herunder.

 

En tanke om "Bitcoin-donationer: Smart PR-fidus eller direkte ulovligt?"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.